Wat je moet weten over de Omgevingswet
Online cursus over de Omgevingswet
Volg de online cursus, een e-learning module over de Omgevingswet. In deze module leggen we uit wat de Omgevingswet inhoudt. Je leert hoe je te weten komt wat de gemeente van plan is. En we vertellen je hoe je zelf een rol kunt spelen bij groene plannen en intitiatieven, hoe je daarop invloed kunt uitoefenen (participeren). Het kost je ongeveer 40 minuten om de module te doorlopen.
Omgevingswet, een introductie
In deze video van de Gemeente Doetichem, krijg je in een korte uitleg over de nieuwe Omgevingswet. De wet regelt hoe we voor een gezonde en veilige leefomgeving zorgen. De wet gaat over hoe wonen, landbouw, natuur, bouwen, infrastructuur, luchtkwaliteit en meer. Allemaal zaken die ons allen raken. De wet bepaalt hoe plannen tot stand komen en welke regels er gelden in je omgeving.
Het doel van de Omgevingswet is om een goede balans te vinden tussen het beschermen, gebruiken en ontwikkelen van de leefomgeving. Alle verschillende belangen moeten worden afgewogen; Ook m.b.t. de energietransitie en ontwikkelingen op het gebied van klimaat en biodiversiteit.
Wat is een Omgevingsvisie?
Iedere gemeente in Nederland stelt een omgevingsvisie op: een visie voor de lange termijn (voor zo’n 20-30 jaar) voor de gehele leefomgeving. Het is een strategisch plan waarin beleidskeuzes worden vastgelegd. Een omgevingsvisie gaat in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur, bouwwerken en cultureel erfgoed.
Gemeente Heemskerk maakte een animatievideo waarin uitgelegd wordt wat een omgevingsvisie is en hoe Heemskerk die invult.
Bekijk de video en lees meer informatie over de omgevingsvisie.
Uitleg over het Omgevingsplan
In deze video krijg je uitleg over het Omgevingsplan en afwegingsruimte die de gemeente daarbij heeft om bijvoorbeeld hogere of lagere normen dan standaard te kiezen. Het omgevingsplan maakt duidelijk welke ontwikkelingen en initiatieven mogelijk zijn binnen de gemeente. En ook welke activiteiten en welke normen voor bijvoorbeeld geluid en geur zijn toegestaan. En welke randvoorwaarden er zijn voor initiatieven van derden.
Bekijk de video en lees meer informatie over het omgevingsplan.
Dit is een video van 'Aan de slag met de Omgevingswet', een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk.
Invloed uitoefenen - regels voor participatie
Alle gemeentes zijn zich aan het voorbereiden op de komst van de Omgevingswet, al is de ene gemeente verder dan de andere. Gemeenten móeten inwoners om inbreng van wensen en ideeën vragen (participatie) als ze een Omgevingsvisie, -plan of -programma opstellen. Deze video legt de regels die daarvoor in de Omgevingswet staan uit.
Dit is een video van 'Aan de slag met de Omgevingswet', een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk.
Bekijk de video (1:41 minuut)
Invloed uitoefenen bij plannen van derden
Iedereen met een plan, een initiatief, dat invloed heeft op je leefomgeving wordt aangemoedigd om aan participatie te doen. Dus ook ondernemers in je omgeving of je buren. Als je wilt meedenken en je belang wilt inbrengen, meld je dan in een zo vroeg mogelijk stadium bij de initiatiefnemer van het plan. Breng jouw mening in middels een gesprek of op papier. Hoe je dat kan aanpakken vind je op de pagina 'Aan de slag - Toolkit'.
Het is belangrijk om het belang van natuur en landschap zo vroeg mogelijk in te brengen. Liefst voordat het initiatief is uitgewerkt, want dan is er nog ruimte om problemen te benoemen en oplossingen aan te dragen. Zo kom je er samen beter uit.
Eigen initiatief
Stel, je hebt een goed idee. Het lijkt jouw buurt leuk om een buurttuin of voedselbosje aan te leggen op een veldje in het dorp of de stad. De Omgevingswet geeft ruimte aan dit soort initiatieven. Sterker nog: als een initafief in de omgevingsvisie past, heeft de gemeente goede argumenten nodig om niet mee te doen.
Veelgestelde vragen
(Klik op de vragen om de antwoorden op de vragen te zien)
Uitgebreide informatie over de Omgevingswet
Actietoolkit Milieudefensie met verdiepende informatie
Meer informatie over veranderingen door de Omgevingswet, nieuwe regels en besluiten en de provinciale omgevingsvisie en -verordening is te vinden in het document 'Juridische info' dat te downloaden is op de website van Milieudefensie. Daarin staat ook diepgaandere informatie over gemeentelijke omgevingsvisies en -plannen. Evenals informatie over omgevingsvergunningen, rechtsbescherming en voorbeelden en suggesties om een omgevingsplan te verduurzamen.