Invloed via de Omgevingswet Wegwijzers en inspiratie voor natuurvrijwilligers

Op deze website voor vrijwilligers van natuur- en milieuorganisaties vind je wegwijzers, voorbeelden en ervaringen hoe je invloed uit kunt oefenen via de Omgevingswet. Deze wet verplicht gemeenten om de wensen en ideeën van inwoners mee te nemen als er een nieuwe omgevingsvisie, -plan of -programma wordt gemaakt.


 

Wil je graag een groene en duurzame leefomgeving?

Zorg dan dat je op tijd meepraat als jouw gemeente werkt aan de omgevingsvisie. Want die gaat over hoe jouw omgeving er in de toekomst uitziet. Wil je echt wat bereiken? Doe dat dan vooral samen.

Bekijk onze animatie

Heeft jouw gemeente al een Omgevingsvisie of -plan?

De ene gemeente is verder dan de andere. Lees hier hoe je erachter kunt komen hoe ver jouw gemeente is, zodat je kunt bepalen wat het juiste moment is om mee te praten.

 


 

4 begrippen toegelicht

Iedere gemeente stelt een omgevingsvisie op: een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele leefomgeving. Een visie over de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur, bouwwerken en cultureel erfgoed. 

Meer over omgevingsvisie

Een omgevingsplan maakt duidelijk welke ontwikkelingen en initiatieven mogelijk zijn binnen de gemeente. En ook welke activiteiten en welke normen voor bijvoorbeeld geluid en geur zijn toegestaan. En welke randvoorwaarden er zijn voor initiatieven van derden.

Meer over omgevingsplan

In veel gevallen is de omgevingsvisie te abstract om direct een doorvertaling naar het omgevingsplan mogelijk te maken. In dat geval kan een gemeente omgevingsprogramma opstellen, waarin doelstellingen voor een bepaald thema of gebied staan uitgewerkt.

Meer over omgevingsprogramma

Voor een activiteit of initiatief in de fysieke leefomgeving moet de initiatiefnemer soms een omgevingsvergunning aanvragen. Welke activiteiten vergunningplichtig zijn legt de gemeente in het omgevingsplan vast.

Meer over omgevingsvergunning


 

Invloed via de Omgevingswet, hoe werkt dat?

Dat hebben we voor je uitgewerkt in een overzichtelijk stappenplan en 6 thematische wegwijzers.

Stappenplan

  1. Zoek op hoever je gemeente is
  2. Maak jezelf bekend, zoek samenwerking, zoek contact
  3. Bepaal je wensen en ideeën
  4. Breng meekoppelingen in beeld
  5. Laat goede voorbeelden zien
  6. Breng je input in, formeel en informeel
  7. Check of je input is meegenomen

Wegwijzers

Wat vindt u van deze site? 👍 👎