Interviews & artikelen
Er zijn al tal van inspirerende artikelen over het uitoefenen van invloed op je leefomgeving. Evenals inspirerende voorbeelden van organisaties en belangenverenigingen die hier al ervaring mee hebben en successen mee hebben behaald.
Heb jij (met jouw vrijwilligersgroep) ervaring met participatie in een Omgevingvisie (of -plan) traject bij een gemeente en heb jij tips voor andere vrijwilligers? Neem dan contact met ons op!
Hoe IVN-vrijwilligers het gemeentelijk beleid beïnvloeden
En vier valkuilen die je daarbij zeker moet vermijden
IVN-vrijwilliger Bert Lemmens komt al ruim 40 jaar op voor de natuur in zijn woonplaats Laarbeek. Eerst gaf hij natuurexcursies, nu probeert hij het beleid van de gemeente te beïnvloeden. Onder andere via de Omgevingsvisie van zijn gemeente.
Bert doet een oproep aan vrijwilligersgroepen die in de natuur actief zijn: “Zet je ook in voor beleidsbeïnvloeding, dat is heel belangrijk. Want zo kun je echt iets bereiken voor de natuur, echt iets veranderen."
Welke tips heeft hij voor succes? En wat moet je vooral níet doen?
Hoekschewaards Landschap dient met succes zienswijze in
Vijf tips voor succes
Met de vrijwilligers van Vereniging Hoekschewaards Landschap zet Henk Malta zich in voor de natuur en het landschap. Dat doet hij onder andere door invloed uit te oefenen op de omgevingsvisie. “De visie ging vooral over de bebouwde omgeving, terwijl 80% van het landschap bestaat uit landelijk gebied. Daarom hebben we, met succes, gepleit voor meer aandacht voor natuur en landschap. Via beleidsbeinvloeding kun je echt iets bereiken voor je omgeving. Dat is voor mij een geweldige drijfveer."
Henk geeft je 5 tips om er ook succesvol mee aan de slag te gaan.
‘De ambtenaar is er voor de lange termijn’
Hoe kun je als vrijwilligersorganisatie invloed uitoefenen op het beleid van jouw gemeente? Sander Elzerman heeft daar veel ervaring mee. Als lid van de Natuurvereniging Eiland IJsselmonde heeft hij veel contact met de gemeente Ridderkerk over vogelbelangen. De aankomende gemeenteraadsverkiezingen zijn volgens Sander een mooie aanleiding om contact met de gemeente te leggen. Hij deelt graag zijn tips en ervaringen.
"Bedenk eerst wat je belangrijk vindt: kies een paar specifieke doelen of thema’s, of een bepaald gebied waarop je je wilt richten. Zo kun je je tijd en aandacht focussen, en krijgen politici niet het gevoel dat ze overladen worden met wensen.”
Hoe interesseer je de lokale politiek voor natuur?
Interview met Has Bakker, gemeenteraadslid in Utrecht namens D66, over hoe je als betrokken burger met zorg voor natuur je onderwerpen op de kaart kunt zetten in de lokale politiek.
Investeer in een goede relatie en zorg dat het persoonlijk contact wederzijds energie geeft. Wees zo concreet mogelijk in je voorstellen. Deze en meer tips geeft Has met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, maar ze zijn ook bruikbaar om invloed uit te oefenen als je gemeentelijke een omgevingsvisie of -plan gaat opstellen.
Duurzaam bouwen beleid gemeente Wageningen
Gemeente Wageningen heeft een duurzaam bouwenbeleid waarmee partijen actief gestimuleerd worden om een stapje extra te zetten om nieuwbouw zo duurzaam mogelijk en toekomstbestendig te ontwikkelen.
Juist bij nieuwbouw zijn er goede kansen om meteen duurzaam te bouwen. Elk niet energieneutraal nieuw gebouw is daardoor een gemiste kans. De gemeente heeft echter geen juridische mogelijkheden om bovenwettelijke eisen te stellen. Toch lukt het de gemeente Wageningen, dankzij het duurzaam bouwen beleid, bij vrijwel alle nieuwbouwprojecten tot mooie duurzame resultaten te komen.
Hoe benut je ecologische kansen voor groene snippers?
Onderhoud aan bermen en oevers van (vaar-)wegen en andere (vaak kleine) versnipperde stukjes groen (bijvoorbeeld bosjes en bij brughoofden) gaat goed samen met het verhogen van de biodiversiteit. Met de juiste inrichting kunnen ze een belangrijke verbindende schakel kunnen zijn tussen bestaande natuurgebieden.
De provincie Zuid-Holland bracht een rapport met natuurbouwstenen uit, dat ontwerpers en projectleiders helpt aan de slag te gaan hiermee.
12x groener, de groene stad
Zeven partijen zetten zich gezamenlijk in om de transitie naar een natuurinclusieve samenleving te gaan versnellen. In Nederland zijn al prachtige voorbeelden die laten zien dat een natuurinclusieve manier van inrichten, beheren en woningbouw mogelijk is. Een gebiedsgerichte aanpak waarbij partijen samenwerken om te zorgen voor meer verbinding tussen mens en natuur. Waarbij aantoonbaar meerwaarde wordt geboden aan het bevorderen van de biodiversiteit, het bevorderen van de gezondheid alsook het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving.
Schone energie: denk mee, niet tegen!
Artikel van Vogelbescherming Nederland over de energietransitie. Windmolens en zonnevelden gaan meestal ten koste van vogels, natuur en landschap, maar zullen er toch moeten komen. Als we op een verstandige, natuur-inclusieve manier met de energietransitie omgaan is het mogelijk het effect op de meest kwetsbare natuur te minimaliseren. Door mee te denken - dus niet tégen - kunnen we stoppen met fossiele energie en tegelijkertijd meer natuur realiseren.
Visie op De onlanden creëert kansen voor natuur
De Onlanden is de naam van het grootschalige natuur- annex waterbergingsgebied in de kop van Drenthe. Aan de noordrand van De Onlanden ruimte gezocht voor een aantal maatschappelijke en economische opgaven. Deze ontwikkelingen kunnen effecten hebben op De Onlanden. Maar belangrijker nog: in dit gebied liggen ook kansen voor versterking van de natuur. Daarom heeft de stichting Natuurbelang De Onlanden het initiatief genomen om een eigen visie op dit gebied te geven.