Hulptraject voor groene initiatieven

Een cursus van Groene Bondgenoten

Heb jij een prachtig idee om in jouw omgeving iets te doen voor biodiversiteit, maar weet je nog niet zo goed hóé en met wie dit aan te pakken? Of je hebt een bestaand project dat je wil verbeteren? Heb je nog te weinig mensen die mee willen helpen of krijg je geen voet aan de grond bij bijvoorbeeld de gemeente of grondeigenaren zoals agrariërs? En ben je actief in de provincies Gelderland, Overijssel of Flevoland? Goed nieuws: Groene Bondgenoten biedt hulp met het hulptraject ‘Van Idee tot een initiatief dat groeit en bloeit’.

Dit hulptraject is bestemd voor actieve groene vrijwilligers uit Flevoland, Gelderland en Overijssel, die meer mensen willen betrekken bij hun initiatieven voor een groene en gezonde leefomgeving. Het traject loopt van zaterdag 5 oktober 2024 t/m 13 februari 2025.

Aanmelden voor 23 september

Meld je uiterlijk 23 september aan door het aanmeldformulier te mailen naar info@groenebondgenoten.nl

Uitgangspunt van het programma: zaaien en oogsten met organizing

Wat is mooier dan een groen initiatief starten dat steeds groter wordt én echt impact maakt? Maar groene doelen halen in een samenwerking met anderen is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit traject krijg je een duwtje om aan de slag te gaan met jouw projectidee. Hierbij staan de beginselen van organizing centraal.

De korte definitie van organizing is: Hoe kun je als groep anderen motiveren met je mee te doen, zodat je je projectidee kunt realiseren. Zodat je kunt creëren of bewegen om iets tot stand te brengen wat er nu niet is.

Deze korte cursus staat daarom stil bij vragen als:

 • Hoe werk ik aan een goede strategie?
 • Hoe werk ik samen met andere organisaties?
 • Hoe vind ik vrijwilligers die mee willen doen?

Samen werken aan eigen project

Tijdens dit hulptraject werk je (het liefst) met iemand van je eigen organisatie of bevriende organisatie aan jullie droom die je samen uitwerkt. Dat kan een beleidsmatig traject zijn, bijvoorbeeld het beïnvloeden van jouw gemeente om biodiverser groenbeleid in te voeren, of het samen met andere organiseren van een bioblitz in jouw stad of dorp ten behoeve van Basiskwaliteit natuur. Of heel concreet de aanleg van nieuwe heggen en hagen in samenwerking met lokale deskundigen en agrariërs. Ook leer je veel van andere deelnemers die aan hun eigen project werken.

Begeleiding door experts

Groene Bondgenoten heeft voor dit hulptraject organizing specialist Sandra Ball uitgenodigd, zij is mede-initiatiefnemer van het Lowlander initiatief die organizing in Nederland promoot en begeleid. Dit doet ze samen met met Wanne Roetemeijer van Natuurvereniging KNNV, hij rondde afgelopen jaar de Lowlander-opleiding af.

Bijeenkomsten en tijdsinvestering

Het traject heeft een fysiek deel en een online gedeelte. Door de spreiding over de tijd, kun je aan je eigen project werken. Je leert niet alleen handige ‘tools’ bij het vormen van je strategie en de uitwerking daarvan, maar leert ook van elkaar door intervisie.

We streven naar een groep van maximaal 20 cursisten.

Het traject bestaat uit 2 gedeeltes en huiswerk:

 • Een serie van 3 fysieke trainingsmiddagen van 2,5 uur op 5 oktober, 26 oktober en 16 november.
 • Een serie van 3 online intervisie- en coachingsbijeenkomsten op de dinsdagavonden van 17 december, 14 januari en 11 februari of op donderdagavonden van 19 december, 16 januari en 13 februari.
 • Je krijgt tussen de cursusdagen ‘huiswerk’ om aan je eigen case te werken. Dit kost ca 4 uur per keer, maar is afhankelijk van je eigen inzet en ambities.

Kosten en locatie

Groene Bondgenoten biedt deelname aan het traject kosteloos aan. We vragen geen financiële bijdrage, maar juist je tijdsinvestering voor het verbeteren van de biodiversiteit.

De fysieke bijeenkomsten zullen in de regio Deventer/Apeldoorn plaatvinden.

Voor wie is dit traject bedoeld?

 1. Je bent actief als vrijwilliger en je hebt een doel voor ogen, maar het projectidee is nog niet totaal uitgewerkt.
 2. Je project heeft als doel het versterken van biodiversiteit buiten beschermde natuurgebieden (denk aan dorpen, steden, recreatiegroen, landelijk gebied etc.) in de provincies Flevoland, Overijssel of Gelderland
 3. Je bent enthousiast en hebt voldoende tijd om met je project aan de gang te gaan
 4. Je neemt (het liefst) deel met twee personen (al of niet van een bestaande vrijwilligersorganisatie)
 5. Je wilt samenwerken, bijvoorbeeld met vrijwilligersgroepen, bewoners, maatschappelijke organisaties, gemeente etc.

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie over dit hulptraject kun je mailen naar info@groenebondgenoten.nl
Kijk op www.lowlander.nl voor meer info over organizing.

Op 10 september organiseren we een webinar waarin je meer hoort over het hulptraject.

Aanmelden

 • Aanmelden kan door in dit formulier jullie idee en motivatie verder toe te lichten. Uiterste aanmelddatum is 23 september 2024.
 • We behandelen aanmeldingen op volgorde van aanmelding, dus denk eraan: vol = vol!
 • Met alle deelnemers voeren we een kort intakegesprek waarin we de verwachtingen over en weer checken. Daarna weet je definitief of je mee kunt doen.

Over Groene Bondgenoten

Groene Bondgenoten ondersteunt vrijwilligers om steeds meer en vaker samen te werken voor meer lokale impact.

Groene Bondgenoten is een samenwerking van Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL, de Natuur- en Milieufederaties, IVN Natuureducatie, Natuurvereniging KNNV en SoortenNL. Het project is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie over Groene Bondgenoten.