Hoe kom je ‘binnen’ bij een gemeente?

Wethouder Henk Nijhof over hoe natuurclubs kunnen zorgen dat ze gehoord worden

De aanstaande Omgevingswet biedt natuurbeschermers een kans hun geliefde dier- of plantsoort te helpen door mee te praten op het moment dat een gemeente een Omgevingsvisie opstelt? Maar dan moeten de verschillende natuurclubs wel samenwerken en gezamenlijk hun inbreg leveren.

Dat betoogde wethouder Henk Nijhof tijdens een symposium 'Kans of paard van Troje: hoe pakt nieuwe Omgevingswet uit voor natuur en landschap?' van de Heimans en Thijsse Stichting op 6 november 2021.

Wethouder Henk Nijhof van de gemeente Hellendoorn constateert dat zo ongeveer elke dier- of plantsoort zijn eigen clubje van natuurbeschermers heeft. "Dat is misschien de makke van al die natuurbeschermingsorganisaties: het zijn er gewoon veel te veel", vindt hij. Zijn advies: ga samenwerken, net als de boeren al zo lang doen. Daarom zitten die ook altijd aan de overlegtafel.

"Als je vraagt: hoe kom ik bij de gemeente binnen? Gewoon, door de voordeur. Maar niet één voor één. Kom gezamenlijk", aldus Henk Nijhof. "Bel de wethouder en zeg: ik wil graag met u in gesprek over de omgevingsvisie, want we hebben als gemeenschappelijke natuurorganisaties een plan." Zo kun je volgens Nijhof vanaf het begin meepraten. En ga niet alleen naar gemeenten, vervolgt hij. Ga ook naar provincies, want die kunnen gemeenten vertellen wat ze moeten doen. En ga nu meteen, want gemeenten en provincies zijn al druk in de weer met visies, plannen en verordeningen. "Als je aan de achterkant bedenkingen moet indienen, dan ben je te laat."

Maar ligt de bal dan alleen bij de natuurclubs? Waarom rollen veel gemeenten wel de rode loper uit voor bedrijven en boeren, maar laten ze natuurorganisaties links liggen? Nederland doet het immers slecht op biodiversiteit. "Dat is zo, maar dat is nu eenmaal zo", reageert Nijhof. "Zoals arbeiders via de vakbeweging hun rechten hebben moeten bevechten, zo zullen natuurorganisaties dat ook moeten doen."

Bekijk voor het complete verhaal van Henk Nijhof de opname van het symposium. De presentatie van Henk Nijhof is te bekijken vanaf 5:51:00.

Naar de opname van het symposium

Lees het artikel Hoe interesseer je de lokale politiek voor natuur? met tips van gemeenteraadslid Has Bakker.

Bekijk de website van Lobby Lokaal, de organisatie die burgerlobbyisten helpt de wereld een beetje mooier maken.

Wat vindt u van deze site? 👍 👎